Weer naar school

3 tips voor een soepele overgang van de zomervakantie naar een nieuw schooljaar

De zomervakantie loopt weer ten einde. De eerste scholen beginnen al weer bijna. Het kan dan even zoeken zijn om weer een schoolritme te vinden. Zowel voor ouder als kind. In deze blog deel ik een aantal tips voor een soepele overgang naar het nieuwe schooljaar.

 1. Creëer een positieve vibe
  Praat op een positieve manier over school. Benadruk dat je kind zijn of haar vriendjes weer ziet en weer nieuwe dingen gaat leren. En verzamel vast leuke schoolspullen samen of richt een fijne plek voor huiswerk in.
 1. Wen vast aan het schoolritme
  Tijdens de zomervakantie kunnen de slaaptijden en routines wat losser zijn geworden. Het is belangrijk om enkele dagen voor de start van het schooljaar het schoolritme weer in te voeren. Geleidelijk aan vroegere bedtijden en ochtendroutines herstellen helpt om de vermoeidheid tijdens de eerste schoolweken te verminderen.
 1. Benoem dat het oké is om je nerveus te voelen over teruggaan naar school
  Soms zijn we geneigd om te zeggen dat het wel goed komt of wel meevalt maar dat kan het nerveuze gevoel bij een kind groter maken. Geef daarom juist ruimte aan het gevoel en zeg dat het oké is om zenuwachtig te zijn. Of vertel bijvoorbeeld hoe jij het zelf vond toen je klein was om na die lange vakantie weer naar school te gaan.
  Bij kleine kinderen kun je ook aangeven dat het oké is als ze bij het wegbrengen even verdrietig zijn of moeten huilen. Sommige kinderen zijn dan gewoon even verdrietig en hebben daarna alsnog een geweldige dag.

 

moeder met kinderen in bakfiets

Reactie plaatsen