tips voor een relaxte autoreis

5 tips voor een relaxte autoreis naar je vakantiebestemming

Heb jij een lange autorit voor de boeg deze zomervakantie? Dan is het natuurlijk fijn als het gezellig blijft op de achterbank. Dit zijn onze 5 tips voor een relaxte reis. 

Tried en tested!

1. Zorg voor individueel vermaak

Neem genoeg activiteiten mee die een kind zelf kan doen. Zoals kleurboeken, werkbladen zoals I spy waarbij je alle items moet zoeken, een puzzelboek met woordzoekers, sudoku’s, een behendigheidsspelletje, een pop-it of andere fidget toy. Kijk vooral naar waar jouw kind blij van wordt en even mee kan spelen

Ook handig! Leg van die grote klemborden op de achterbank zodat een kind een fijne ondergrond heeft om op te kleuren of schrijven. Je kunt de pen ook vastmaken met een touwtje zodat jij niet steeds naar achter moet reiken om op een onmogelijke plek iets op te rapen. Speciaal door deze zomer hebben we een leuke achterbank bingo gemaakt. Je downloadt ‘m hier.

Als afwisseling is het ook lekker om even een luisterboek te luisteren. Op Spotify staan allemaal leuke podcasts en luisterboeken voor kinderen. Met individueel vermaak kan een kind even in zijn of haar eigen wereldje duiken.

2. Spelletjestijd!

Spelletjes doen het altijd goed. Het zorgt weer even voor een andere dynamiek én dat een kind natuurlijk weer even naar buiten en in de verte kijkt. Dat helpt tegen reisziekte.

Spelletjes die het hier goed doen zijn ‘wie heb ik in mijn hoofd’, waarbij iemand een persoon in zijn gedachten heeft en de andere vragen mogen stellen en moeten raden wie het is. Degene die de vragen beantwoordt, mag alleen ‘ja’ en ‘nee’ zeggen.

‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ blijft ook altijd leuk. Voor een extra dimensie kun je dit met een verrekijker spelen 😀.
Tot slot ‘Ik ga op vakantie en neem mee’. Verrassend genoeg winnen onze kinderen dit spel altijd en laat mijn geheugen me nog weleens in de steek tijdens het spelen.

3. Maak een route kaart!

Maak een kaart zodat je kind weet hoe ver de reis nog is. Dit kun je al een paar dagen van te voren samen doen. Stel je rijdt naar Zuid-Frankrijk dan maak je bijvoorbeeld een markering bij de grens met België, de grens met Frankrijk, Parijs waarbij je de Eiffeltoren probeert te spotten en bijvoorbeeld een markering van waar jullie overnachten. Door deze stappen visueel te maken, krijgt een kind meer gevoel bij de afstanden. Je kunt dan bijvoorbeeld met een wasknijper of autootje steeds aangeven waar jullie zijn.

4. Zorg voor voldoende pauzes

Lang stilzitten is voor niemand fijn, en al helemaal niet voor kinderen die hun energie lekker kwijt moeten. Neem daarom voldoende pauzes en zorg dat je dan ook lekker even gaat bewegen. Ren een paar rondjes, ga naar een speelplek, klim op een klimrek, of ga een potje voetballen of badmintonnen. Wil je een keer iets anders? Zet een vrolijk muziekje aan en doe samen een dansje in de zon.

5. Houd iets achter de hand

Tot slot, tip nummer 5. Houd altijd iets achter de hand. Er komt vast een moment waarop je het even niet meer ziet zitten en niet meer weet hoe je een kind kan vermaken. Daarom is het lekker om een klein cadeautje bij je te hebben. Het liefst ook ingepakt, scheelt toch weer een minuut 😉.

Reactie plaatsen