Complimenten geven

Complimenten geven

 

Alle scholen zijn weer begonnen. Hoe gaat het bij jullie? Weer in het school- en sportritme? Hoe zit jouw kind in zijn of haar zelfvertrouwen? Hier ging schoolweek één lekker, maar na week drie hebben mijn kinderen zo nu en dan een korter lontje.. Daarom geef ik weer wat extra complimenten de komende tijd.

Ik word zelf echt blij als ik een oprecht compliment krijg. Niet zo vreemd. Want als je een compliment krijgt maak je dopamine aan in je hersenen. Dat effect kan een like op Instagram of LinkedIn ook op je hebben. Je lichaam wil die dopamine shot graag nog een keer dus ga je het gedrag herhalen. Zo werkt het ook bij kinderen. Geef je een compliment over bepaald gedrag, dan is de kans groot dat je kind dat gedrag opnieuw laat zien.

Het effect van een compliment

Je kunt het zelfvertrouwen van je kind echt een boost geven met een mooi compliment. Maar met een compliment kun je een kind ook onzeker maken. Kies je woorden dus goed. Geef liever geen compliment gericht op het resultaat. Stel je zegt: “Wat kan jij goed voetballen!”. Dat kan een kind even trots maken, maar wanneer een training of wedstrijd dan een keer minder gaat, dan kan een kind enorm balen.

Welke complimenten werken wél?

Waar kun je allemaal complimenten over geven?

  1. Over het karakter van je kind. Bijvoorbeeld over hoe enthousiast je kind is, hoe moedig, hoe behulpzaam.
  2. Over dat je kind onderdeel is van jullie gezin. “Ik ben zo blij dat ik jouw moeder ben”.
  3. Over de moeite die je kind ergens voor doet. “Knap dat je er zo hard aan hebt gewerkt!” 4. Als je kind iets bereikt heeft. “Wow! Super dat het je gelukt is!”
  4. Over de vriendjes van je kind. “Wat heb je toch fantastische vrienden!”

 

Foto: Unsplash

1 reactie

Altijd goed om hier weer eens aan herinnerd te worden. Mijn dochter van 3 zit nu in een nieuwe groep op het kinderdagverblijf en ze vindt het ontzettend spannend. Die extra complimentjes zijn dan zo belangrijk om te geven.

Angie

Reactie plaatsen