Blogbanner kindermeditaties

Dit moet je proberen!

Hoe verloopt het naar bed gaan ritueel bij jullie? Is jouw kind soms ook nog hyper bij het naar de slaapkamer gaan of overprikkelt van de dag? Bij ons wel. Daarom zijn we een half jaar geleden met meditaties begonnen.

Meditatie is een geweldige manier om kinderen te helpen hun geest en lichaam te kalmeren, en het kan leiden tot een meer rustgevende nachtrust. Dus dat ben ik met mijn dochters gaan proberen. In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips en welke voordelen ik zie van meditatie.

Waarom kindermeditatie?

Meditatie is een eenvoudige techniek die een kind (en jou zelf) kan helpen ontspannen na een lange dag. Door voor het slapen een meditatie oefening te doen, kan je kind rustiger worden in zijn hoofd en lijf. En dat leidt tot betere slaap. Daarnaast vind ik het ook een fijn moment samen en geniet ik er inmiddels echt van.

De voordelen van meditatie

Meditatie helpt om aandacht en focus te verbeteren, het kan stress en angst verminderen en het vergroot het zelfbewustzijn. Hoe fijn is het om je kind deze vaardigheden al op jonge leeftijd mee te geven zodat als je kind ouder wordt, het deze tool zich al eigen heeft gemaakt en altijd in kan zetten wanneer nodig.

Slapend meisje 

Hoe pak je het aan?

Maak het niet te groot en breng het luchtig. Vertel dat je samen met je kind voor het slapengaan een oefening wil doen om te chillen of rustig te worden. Zorg dat je kind helemaal klaar is met tandenpoetsen, naar de wc gaan en pyjama aan zodat je kind na de meditatie niet meer in actie hoeft te komen. Zorg dat de kamer een beetje donker is en vraag je kind om vast lekker in bed te gaan liggen. Ga er zelf bij liggen of zitten, net wat je fijn vindt.

Kies van te voren vast een meditatie oefening uit. Demp meldingen op je telefoon of zet je telefoon bijvoorbeeld op ‘niet storen’.

Start de meditatie en vraag je kind om te luisteren. Je kind kan zijn of haar ogen dicht doen, maar dat hoeft niet. Niet elk kind vindt dit fijn. Mijn dochters reageren vaak nog op vragen of op het verhaal in de oefening, dat laat ik gewoon gaan en ik zeg niks. Ik zorg dat ik zelf ook ontspan en blijf altijd in de kamer. Ik zie dan dat mijn dochter in zichzelf keert en in een diepe ontspanning komt.

Na afloop kletsen we soms nog even na, soms is mijn dochter al in slaap gevallen en soms zeggen we gewoon helemaal niks meer en ga ik na een paar minuten rustig de kamer uit. Probeer voor jezelf uit wat bij jouw kind en bij jezelf past.

Het komt ook weleens voor dat mijn dochter geen zin heeft of dan slaan we het over of ik zet de meditatie aan en ondertussen is ze nog even in haar kamer aan het rommelen. Het is belangrijk om je kind niet te dwingen. Lukt het de eerste keer niet? Probeer het dan een paar dagen later gewoon nog een keer. Je kunt de meditatie ook een keer aanzetten en ondertussen nog even samen kletsen. Zo went je kind er wel aan. Net als veel andere vaardigheden, vraagt meditatie oefening en is het in het begin misschien onwennig.

Meditaties die wij fijn vinden

Wij vinden de kindermeditaties van Charlotte Labee fijn. Door je in te schrijven op haar website krijg je toegang tot vijf verschillende meditaties. Dit zijn audio bestanden die je op je telefoon kunt zetten. De visualisatie Fijne plek is hier favoriet!

 

Ook op Spotify staan diverse kindermeditaties. Als je zoekt op kindermeditaties vind je bijvoorbeeld Planeet Droom. Dit is een heerlijke en fantasierijke oefening voor als je kind lekker in bed ligt. Deze duurt ongeveer zes minuten en is daarom ook een fijne om mee te beginnen.

Ook de geleide meditaties van Suuz zijn fijn. Op YouTube staat bijvoorbeeld deze oefening om heerlijk te slapen. Deze duurt bijna 18 minuten en is daarmee wel een stuk langer maar ook zeker een aanrader! Tip: druk aan het eind wel gelijk op pauze anders start een volgende video.

Probeer het gewoon een keer

Ik merk dat als ik een meditatie oefening voor het slapen heb gedaan, ze lekker ontspannen zijn en met een fijn gevoel gaan slapen. Het zorgt er ook voor dat ik me meer kalm voel als ik hun slaapkamer uitloop. We mediteren lang niet elke week, maar het liefst zou ik dat wel doen. Dus ik ga mijn best weer doen om er een gewoonte van te maken. En jij? Ga jij het proberen? Leuk als je je ervaringen deelt of tips voor andere fijne meditaties.

Liefs Nicole

PS Hier download je mijn tips

Foto: Pexels

Bron: https://www.learnwithhomer.com/homer-blog/4150/meditation-for-kids/#:~:text=Increased%20focus%20and%20prolonged%20attention,Improved%20emotional%20regulation

Reactie plaatsen