Duik samen met je kind in de wereld van AI

Duik samen met je kind in de wereld van AI

Inleiding

Experimenteer jij weleens met AI? Gebruik je bijvoorbeeld ChatGPT of Midjourney?

In de snelle wereld van vandaag speelt technologie een steeds belangrijkere rol in ons leven. Wat voor ons als ouder nieuw is, is voor kinderen heel normaal. Misschien weet je nog wel die eerste mobiele telefoon die je kocht. Heb je jouw kind weleens vertelt dat er vroeger alleen vaste telefoons waren? Dan wordt je vast gek aangekeken. Het is nu zo normaal geworden. En dat geldt straks ook voor AI.

In deze blogpost geven we je tips om samen met je kind de mogelijkheden van AI te verkennen. Ga er samen voor zitten en probeer het gewoon eens uit. Dit geeft je gelijk de mogelijkheid om mogelijke risico’s te bespreken.

 

AI uitgelegd voor een kind

AI is als een slimme robot of computer die zelf kan denken en leren, net zoals je zelf nieuwe dingen leert. Het helpt mensen met taken zoals vragen beantwoorden, spelletjes spelen en zelfs auto's besturen zonder dat een mens het hoeft te besturen. Het is alsof je een superslimme vriend hebt die ons kan helpen om een heleboel leuke dingen te doen!

AI helpt machines om na te denken en beslissingen te nemen. Je kunt het uitleggen door AI te vergelijken met de manier waarop de hersenen van je kind werken. Terwijl zij leren en beter worden in dingen, leert AI ook van gegevens en verbetert het zichzelf.

 

Experimenteren met AI

Een leuk en laagdrempelig AI-experiment om samen te doen Het is een praktische activiteit die hun nieuwsgierigheid en creativiteit zal prikkelen.

 

AI-tekenexperiment

Wat heb je nodig?

  • Blanco vellen papier
  • Gekleurde stiften
  • Een computer of tablet met internettoegang

Hoe begin je?

  • Leg je kind uit dat jullie kunst gaan maken met behulp van AI.
  • Laat je kind een tekening op papier maken, zoals een bloem, een poppetje of een raket.
  • Ga naar een AI-kunstgeneratorwebsite, zoals Open Art. Upload de tekening.
  • Laat de AI de afbeelding verwerken en zie hoe het verandert in een uniek kunstwerk.
  • Bespreek met je kind hoe AI hem helpt om iets nieuws en spannends te maken.

Met dit experiment kan je kind AI in actie zien en tegelijkertijd zijn of haar creativiteit stimuleren. Met de groei van AI wordt creativiteit alleen maar belangrijker. Dat is echt waar wij ons als mens in onderscheiden van een robot.

 

Risico's bespreken

Terwijl jullie samen experimenteren met AI, kun je een open gesprek voeren over de mogelijkheden en risicio’s. Denk maar aan het maken van nep foto’s of nepnieuws.

Bespreek bijvoorbeeld ook hoe AI persoonlijke informatie kan verzamelen en gebruiken. En hoe belangrijk het is om iemands gegevens te beschermen.

Leg uit dat AI soms oneerlijke beslissingen kan nemen omdat het leert van historische gegevens, die vooroordelen kunnen hebben. Moedig je kind aan om na te denken over eerlijkheid bij AI.

 

Meer experimenteren?

Download dan onze gratis printable voor ChatGPT. Dit werkblad is ontworpen om leuke en leerzame discussies te faciliteren.

Leuk als je jullie ervaringen met ons deelt!

Tot slot

Samen met je kind AI verkennen is een spannend avontuur dat hun nieuwsgierigheid en kritische denkvaardigheden kan aanwakkeren. Door te experimenteren met AI en de mogelijke risico's en het ethisch gebruik ervan te bespreken,  kun je je kind in staat stellen om met vertrouwen door de digitale wereld te navigeren.

Reactie plaatsen