Samen terugkijken op 2022

Samen terugkijken op 2022

Het einde van het jaar is een mooie periode om even stil te staan bij wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Reflectie is een belangrijke skill, niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Het is waardevol om kinderen hier op jonge leeftijd al vertrouwd mee te maken zodat het in hun systeem komt.

Drie voordelen van reflectie

  1. Creëert zelfbewustzijn
    Reflecteren helpt om jezelf beter te begrijpen. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Wat vind ik lastig? Door samen terug te kijken op het afgelopen jaar, kun je een kind helpen om te ontdekken waar hij/zij blij van wordt en enthousiast over is. Dat biedt natuurlijk ook weer kansen om in te groeien in het nieuwe jaar.
  2. Bevordert groei
    Een kind groeit door fouten te maken, dingen opnieuw te proberen en door succeservaringen te hebben. Door stil te staan bij dit proces wordt een kind zich bewust van dat nieuwe dingen leren tijd en moeite kost. Dit is een belangrijk inzicht en onderdeel van een groei-mindset.
  3. Stimuleert veerkracht
    Wanneer je terugkijkt op het jaar zijn er altijd leuke momenten en minder leuke momenten. Door ook aandacht te hebben voor de minder fijne momenten, leert een kind dat er ups en downs in het leven zijn en dat minder leuke dingen ook weer naar de achtergrond gaan. Zo bouwt een kind veerkracht op vertrouwen om uitdagingen aan te gaan.

 

Vind je het  leuk om als gezin terug te kijken op 2022? We hebben een set vragen (download) voor je ontworpen waarmee je op een leuke manier samen terugkijkt. Je koopt ze al voor € 3,50. Leuk om op Oudjaarsdag samen te doen.

5 reacties

Ik kijk ook elk jaar terug wat ik de afgelopen maanden allemaal gedaan en bereikt heb

Tessa

Wat een leuk idee, zeker voor kindjes van de basisschoolleeftijd of ouder lijkt me dat heel fijn om te doen. Ik ga het even tippen naar een paar ouders van kinderen in die leeftijd.

Valerie

Ja een kind leert door fouten te maken, maar soms gaan de ouders in de fout door hun kinderen te veel te beschermen. Of soms hoor ik veel te veel het zinnetje ‘hij/zij kan dat niet …’ wat heel spijtig is.

EvenDelen.be

Dit is echt een goed idee! Voor mezelf dan, mijn dochtertje is nog te jong om het te begrijpen, maar ik ga mijn 2023 wel even op een rij zetten. De ups en de downs.

Angie

Ik probeer mijn kids, nu pubers een goed gevoel te geven door te zeggen dat ze het zeker kunnen. Nu krijg ze wel een eigen manier van leven. Maar probeer maar want je kan het is mijn motto.

Linda schrijft ' t op

Reactie plaatsen