Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen

Speelgoed voor hoogbegaafde kinderen

Als ouder kan het best even zoeken zijn naar speelgoed waar je kind écht blij van wordt. Dus niet iets wat na één keer spelen onder in de kast belandt en nooit meer tevoorschijn komt.

Wanneer je kind hoog-intelligent of hoogbegaafd is, kan het nog lastiger zijn. Kinderen hebben vaak een voorsprong op leeftijdsgenoten. Kijk daarom bij de keuze van het speelgoed niet al te veel naar de leeftijdsindicatie. Kijk vooral naar de interesses van je kind.

Wij hebben een aantal type speelgoed voor je op een rij gezet.

1. STEM speelgoed

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Speelgoed in dit thema stimuleert de wetenschappelijke ontwikkeling van kinderen. Het laat ze experimenteren en onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een microscoop, programmeerspeelgoed en de Edubox Elektrische Circuits. 

 

2. Sensomotorisch speelgoed

Dit is speelgoed waarbij de zintuigen gestimuleerd worden waardoor kinderen hun eigen lichaam beter leren kennen. Naast ogen en oren draait het ook om tast. Sensomotorisch speelgoed is er in allerlei soorten en maten. Van groot materiaal dat beweging uitlokt zoals een wiebelbord voor balans, schijven om een parcours mee uit te zetten tot spelen met zand en water in bakken. Je kunt een bak bijvoorbeeld vullen met materialen met verschillende structuren zoals rijst, pasta, stenen en daar een schep, bakje, trechter bij leggen. Ook is het leuk om de rijst te kleuren met voedingskleurstof. Dat kan nog meer spel uitlokken. Voor (hoogbegaafde) kinderen is sensomotorisch speelgoed een fijne manier om tot rust te komen en te ontprikkelen.

 

3. Constructiemateriaal

Constructiemateriaal stimuleert creatief denken, probleemoplossend vermogen en draagt bij aan ruimtelijk inzicht. Er is ontzettend veel keuze. Denk aan blokken, knikkerbanen, lego, Kapla, magnetische bouwstenen, Knex en nog veel meer. Constructiemateriaal helpt kinderen om de wereld te ordenen. Je kunt een kind een extra uitdaging geven door bijvoorbeeld na het bouwen er een bouwtekening van te maken of door een opdracht te geven om een brug te bouwen die een (zwaar) voorwerp kan houden.

 

4. Spellen

Er bestaan fantastische bordspellen voor het hele gezin. Heb je al eens van Wingspan gehoord? Bij dit spel moet je jouw vogels slim laten werken. Ook schaken en Ticket to Ride zijn spellen die vaak goed in de smaak vallen.

Omdat je niet altijd tijd hebt om samen een spel te doen, is het ook handig dat er spellen zijn die een kind alleen kan doen. Zo zijn er diverse Smart Games en puzzel boeken.

Natuurlijk is het ook leuk om samen buiten een spel te doen, Kubb kun je het hele jaar door spelen. En Weerwolven blijft voor jong en oud een heerlijk spel.

Mis je iets in deze lijst? Laat het ons weten. We blijven graag op de hoogte van (nieuw) speelgoed en spellen.

Reactie plaatsen