yes een fout

Yes! Een fout!

Het klinkt misschien gek om blij te zijn als je een fout maakt, maar toch is het een goede manier om naar fouten te kijken. Want van fouten maken leer je. Een fout zien als iets negatiefs, belemmert experimenteren en een groei-mindset.

Maak er een leermoment van

Ik (Nicole) vraag wel eens aan mijn oudste dochter aan het eind van de dag of ze iets fout heeft gedaan. De ene keer moet ze lang nadenken en de andere keer komt ze gelijk met een antwoord. Dan hebben we het er samen over. Ik vraag dan ook naar hoe ze het daarna aanpakte en besteed dus vooral aandacht aan het leermoment. Ik kan dan ook heel enthousiast reageren als ze zegt dat ze bij taal even kwijt is hoe het werkt met de 'langer maak woorden'. Daarna vertelt ze me namelijk hoe het ook al weer zat en geeft het haar zelfvertrouwen. 

Vorige week draaide ze de rollen om en vroeg ze aan mij welke fout ik had gemaakt. Ik was even stil.

"Ehm... pff..." Ik moest echt even lang nadenken. Welke fout had ik gemaakt en ging ik dat echt zeggen? Want ja, ik zeg liever niet dat ik iets fout heb gedaan. Na even gedacht te hebben vertelde ik over de flyer waar nog een typefout in zat. Ik baalde daar echt van, want we hebben er 500 besteld 🙈 Toen ik het er over had met mijn dochter, kwam ik erachter dat het ook geen ramp is. De volgende keer doe ik een extra check op dubbele spaties 😃

Fouten maken mag

De moraal van dit verhaal? Maak van fouten een feestje. Zie ze als iets positiefs. En wees ook open over de fouten die je zelf maakt. Want of je nou een kind bent of een volwassene, van fouten maken leer je.

Wat was de laatste fout die jij maakte? Leuk als je 'm met ons deelt.

Reactie plaatsen